Smaker av Japan
En trerättersmeny med inspiration från det japanska köket. Smakrika, eleganta rätter som passar utmärkt tillsammans med det japanska ölet Sapporo.
Sapporo har en krispigt ren doft av malt och rostat bröd med lätt fruktig ton av citrus. Frisk och ren smak med bra maltighet och balanserad beska.
Artikelnummer: 89784
Alkoholhalt: 4,7 %
Pris: 14,50 :-
Recepten kommer från TOMP beer wine & spirits
Dryck: Sapporo Lager (artnr 89784, beställningsvara)
Du behöver:
2 dl skalade räkor
100 g Shiitake svamp
2 msk sesamfrön
3 msk japansk soja
1 dl kokta glasnudlar
2 dl skalade räkor
100 g Shiitake svamp
2 msk sesamfrön
3 msk japansk soja
1 dl kokta glasnudlar
Garnering:
Vindruvor
Alfagroddar
Ärtskott
Rödbetsskott
Vindruvor
Alfagroddar
Ärtskott
Rödbetsskott
Gör så här:
Koka, skölj, krama ur och kyl glasnudlarna.
Skär ner svampen grovt. Lägg svampen, räkorna och sesamfrön tillsammans med sojan i en bunke. Låt stå och dra i kylen i ca 30 min. Fördela nudlarna i botten på serveringstallrikarna och lägg sedan räk- och svampblandningen över. Garnera och servera.
Skär ner svampen grovt. Lägg svampen, räkorna och sesamfrön tillsammans med sojan i en bunke. Låt stå och dra i kylen i ca 30 min. Fördela nudlarna i botten på serveringstallrikarna och lägg sedan räk- och svampblandningen över. Garnera och servera.
Dryck: Sapporo Lager (artnr 89784, beställningsvara)
Du behöver:
Ca 700 g Entrecôte
1/2 purjolök
1 blomkålshuvud
1 rivet päron
Salt & peppar
4 port jasminris
2 msk sesamolja
1/2 purjolök
1 blomkålshuvud
1 rivet päron
Salt & peppar
4 port jasminris
2 msk sesamolja
Sås:
5 msk japansk mörk soja
4 msk strösocker
1 msk finhackad vitlök
1 msk sesamfrön
1 msk riven ingefära
5 msk japansk mörk soja
4 msk strösocker
1 msk finhackad vitlök
1 msk sesamfrön
1 msk riven ingefära
Gör så här:
Putsa köttet och stycka upp fyra stycken rejäla skivor.
Skär purjolöken och blomkålen i grova bitar. Hacka vitlöken och riv päronet på det ”fina ”på rivjärnet i en bunke. Blanda ner alla övriga ingredienser förutom sesamolja.
Pensla på köttet av marinaden/såsen och ställ in det som blir över i kylen för att sedan servera som sås.
Koka jasminriset enligt förpackningsinstruktionerna.
Pensla 4st koppar/småskålar med matolja och packa i riset hårt med en sked. Täck risformarna med plastfilm och låt de stå tills det är dags för servering.
Hetta upp sesamolja i en panna och fräs purjolöken och blomkålen hastigt, sedan stek köttet till önskad stekgrad.
Vänd upp ristimbalerna och lägg på grönsakerna, köttet och såsen.
Chokladtryfflar serverat med grönt te
Ingredienser:
100 g mörk choklad
½ dl vispgrädde
25 g syltad riven ingefära
30 g smör
Ca 2msk kakao
Ev. frukt till garnering t ex Sharonfrukt eller syltad torkat fruktskal
½ dl vispgrädde
25 g syltad riven ingefära
30 g smör
Ca 2msk kakao
Ev. frukt till garnering t ex Sharonfrukt eller syltad torkat fruktskal
Gör så här:
Hacka chokladen i jämnstora bitar. Koka upp grädden och smöret i en kastrull Ta bort kastrullen från värmen och vispa ner chokladen så att den smälter.
Rör ner ingefäran och ställ sedan smeten kallt i ca 1 timme så att den stelnar. Forma sedan små tryfflar/kulor och ställ i kylen igen i ca 30 min.
Koka upp tevatten och blanda till teet.
Rulla slutligen dina tryfflar i kakao, garnera teet med färsk mynta, tryfflarna med färsk frukt och servera. Avnjut gärna med en god cognac.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar