måndag 20 augusti 2012

Kraft Öl - Mjödhamnen i Västerbotten

Mjöd från Västerbotten
Mjödhamnen


Niklas Gotthardsson, skogsägare och entrepenör i trakterna kring Vännäs hyrde förra året in Mjödhamnen för att göra ett lingonmjöd och ett blåbärsmjöd. Inköpen av bär och honung ordnade Niklas själv, och delar av blåbären var plockade på egen mark. Det var stora mängder bär som användes och både i Vintersol och Höströd Blended, som vi kallar mjöderna, är det bären som talar.
Nu i helgen kommer Niklas att arrangera ett stort evenemang vid Stenbrottet, en naturligt formad scen, som ligger på hans egna mark. Mer information om evenemanget går att finna här . Självklart kommer både Vintersol och Höströd Blended att serveras på evenemanget.
Vintersol är gjort på blåbär, honung och nästan inget vatten alls. Karaktären påminner inte om vitt vin, som de flesta mjöd, utan blir väldigt likt ett rött vin med kraftfulla blåbärstoner. En stark kontrast mot de flesta mjöd i vårat sortiment, och passar bra till köttbitar och grillat, och det mesta som vanligt mjöd inte passar till.
Om Vintersol påminner om ett rött vin, påminner istället lingomjödet Höströd Blended istället om ett rosévin. Lingonen ger mjödet en härligt rubinröd färg och mjödet komplementeras väl av lingonens syra. Då mjödet inte är speciellt starkt blir det otroligt lättdrucket.
Den som håller till i Vännäs eller, Umeå, är starkt reckomenderade att besöka Stenbrottet för att prova två av de allra mest unika mjöd som vi tillverkat.
Mjödhamnen gör unika mjöd från lokal honung över hela landet i världens enda ambulerande jäsfordon, och har Sveriges bästa utbud av alternativ till vin.

Mvh
Kraft Öl

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar