fredag 2 november 2012

Kraft Öl - SvD: Alkoholfritt” farligt för beroende

 

”Alkoholfritt” farligt för beroende

Av de drycker som Systembolaget säljer under etiketten ”Alkoholfritt” innehåller en majoritet alkohol. Farligt och missledande, varnar beroendespecialister, som sett alkoholister ”trilla dit” av misstag. För prästen Mikael Bedrup höll nattvardsvinet på att stå honom dyrt.
 
Så lyder en artikel på SvD här om dagen.
Dock så kan jag inte låta bli att tänka, vad gör en alkoholist som har något slags beroende på Systembolaget? är inte det att utsätta sig själv i riskzonen? Och som detta bara var på Systembolaget, det gäller ju då samtliga livsmedelsbutiker i Sverige.
Förstår att det kan vara missvisande med "alkoholfritt" och att det sedan innehåller 0,02 - 0,5% alkohol, för det är det ju inte. Ska det ligga i butikens ansvar att ha personal som upplyser om detta? Det kanske bara är bättre att ha en egen hylla med svagdricka för produkterna med lite alkohol och alkoholfritt för de produkterna helt utan? Visst kan det anses som fel att det står NON ALKOHOL men att det är 0,5%. Det är missvisande. Men liknande problem finns i hela livsmedelbranschen och bör ändras, uppgiften faller på regeringen och livsmedelsverket.
Summa av kademumma: Det känns som byrokratin har skaffat sig yttligare problem att lösa. Och till alla er som är osäkra: Läs innehållet på produkten! Och om ni fortfarande är osäkra, drick inte!
 
SvD har även en en karta där de kartlagt försäljning av alkohol i Sverige. Intressant.
 
Kraft Öl

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar