måndag 26 mars 2012

Galatea importerar Pabst lue Ribbon

Pabst Blue Ribbon kommer till Sverige

I april kommer det amerikanska kultölet Pabst Blue Ribbon till Sverige. Det är en legendariskt ljus lager som alla amerikaner har en relation till – allt ifrån gammelfarfar till hipsters och studenter. I USA förkortas ofta Pabst Blue Ribbon med PBR.
Pabst började bryggas på Pabts Brewing Company år 1844 i Milwaukee och blev en av de mest populära ölen bland den amerikanska arbetarklassen under 1900-talet. Försäljningen av Pabst Blue Ribbon stod på topp under slutet av 1970-talet för att sedan minska då PBR började anses som ett öl som gamla mossiga pappor drack. I början av 2000-talet kom en total vändning då staden Portlands hårdkokta unga cykelbud tog den klassiska ölen till sig. Därefter spred sig fenomenet med att dricka PBR som en undergroundrörelse över hela USA genom hipsters, skejtare, snowboardåkare, konstnärer, artister och modepersonligheter och ölet blev kreddigt.
Pabst Blue Ribbon har en minimal marknadsföringsbudget till skillnad från de tre amerikanska bryggjättarna Budweiser, Miller och Coors som tillsammans spenderar över en miljard dollar per år. Istället låter Pabst sina anhängare själva skapa reklamen med egna filmer på YouTube och på en Facebooksida med bland annat rit-tävlingen ”Drink & Draw”. Den kanske mest kända utomstående ”reklamfilmen” för PBR är ett kort You Tube-klipp från David Lynchs filmklassiker Blue Velvet med Dennis Hopper. Se här.
Trots sin kultstatus har Pabst Blue Ribbon behållit sin position som ett arbetar- och collageöl som ofta säljs för en dollar per burk när barer och butiker kör kampanjer. Ölet kallas för ”The world’s best cheap beer” i USA då det finns något mer smak i PBR än hos de traditionella amerikanska ljusa lagerölen.
Pabts Brewing Company är det bryggeri som varit först med många innovationer som idag tas för givet. Exempel är stålfatet, den bruna flaskan, metallkapsylen, aluminiumburken samt sex-packet för att nämna några. PBC brygger för närvarande över 30 olika ölsorter och flaggskeppet är, precis som på 1800-talet, Pabst Blue Ribbon.
Pabst Blue Ribbon lanseras på Systembolaget den 2 april och kommer då i en 355 ml flaska för 12:90 kronor. Ölet bryggs i USA - till skillnad från de flesta amerikanska ljusa lageröl i Sverige som är licenstillverkade i Europa. 

Mvh
Kraft Öl - Nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar