torsdag 29 mars 2012

Spriten skurken bakom ölmagen

Ölen får ofta klä skott för en väl tilltagen kagge. Men en studie visar att ölen fått oförtjänt mycket skäll. I stället är det spriten som är boven när kalaskulan tar form.
– Vi har sett att det inte finns något samband mellan öl och midjeomfång. Varken hos män eller kvinnor. Däremot finns det ett samband mellan spritdrycker och midjeomfång och vid andra mått på fetma, som kroppsfett, säger Ingrid Larsson, klinisk näringsfysiolog och medicine doktor vid Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.
– Och det var där vi kom fram till att ölmagen kanske inte är byggd av öl, utan den kanske är byggd av sprit.

Resultatet baseras på data från en studie som genomfördes under åren 1994 till -99. 1.135 kvinnor och män med varierande storlek på kroppshyddan mellan 37-62 år medverkade i studien. Studien, den första av sitt slag i Sverige, är publicerad i marsnumret av European Journal of Clinical Nutrition.
I grunden handlar det om kalorier, sprit innehåller mer kalorier än öl och vin. Samtidigt menar Ingrid Larsson att livsstilen spelar stor roll, där stress och dålig kost ibland kan påverka dryckesvanorna.
Sambandet mellan intag av sprit och större midjeomfång har konstaterats. Dessutom såg Larsson att vindrickande kvinnor är lika med smalare kvinnor.
– Det finns ett så kallat negativt samband mellan midjeomfång och vin för kvinnor, men inte för män, säger hon.

Blir kvinnor smalare av att dricka en flaska vin?
– Nej, för du kommer aldrig undan intaget av kalorier. Köper man ett sexpack öl så kanske man inte köper en sallad till. Men köper man en flaska rött vin så har man ett annat tänk runt sina matvanor.

Ingrid Larsson poängterar att sambandet mellan vilken typ av alkoholhaltig dryck som inmundigas, öl, sprit eller vin, gentemot midjans omkrets bara har undersökts vid ett tillfälle.
– Och det besvarar ju inte frågan om vad som händer med midjemåttet om man dricker öl under lång tid. Det kan man bara göra efter upprepade mätningar under längre tid, säger hon.
– Budskapet är inte att nu ska man dra på och dricka massor av öl. Budskapet är att vara uppmärksam på spriten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar