fredag 1 mars 2013

Kraft Öl - Påsköl från Sigtuna Brygghus


Ockult Dark Ale och vitt veteöl från Sigtuna Brygghus i påsk
 
Årets påsköl från bryggeriet Sigtuna Brygghus består av två ytterligheter. Från muskelbryggaren Mattias Hammenlind kommer en okristlig svart Dark Easter Ale. Tyskofilen Emil Lindén ser däremot ljuset och frälser oss med det vita veteölet Påskweizen.
När Matthias Hammenlind och Emil Lindén på Sigtuna Brygghus tacklar påskölen blir deras skillnader som bryggare återigen tydliga. Från Matthias kommer en ockult Dark Easter Ale medan Emil ånyo klär sig i lederhosen och brygger ett modernt ljust veteöl. Båda ölen bryggs hantverksmässigt i volymer om endast 3 000 liter åt gången.
Bryggmästaren Mattias Hammenlinds påsköl Dark Easter Ale är en svart ale fullpackad med rostad malt, engelsk svartmalt samt rostat korn. Sigtuna Dark Easter Ale har även kopiösa mängder humle i sig från både USA och Nya Zeeland. Ölet är allt utom diskret. I doften finns vinbär, citrus rostade toner, lakrits samt svartmalt. Smaken har rejäl beska med rostad malt och lakrits samt tydlig restsötma.
– Dark Easter Ale är ett okristligt svart öl för påskens mörkaste timmar. Det är en extra-allt-käftsmäll som kräver hår under armarna. Försök inte att dricka Dark Easter Ale till påskmaten utan vänta tills släkten stuckit hem. Dra då på hårdrocksbandet Darkthrone och njut, säger bryggmästaren Mattias Hammenlind.
Sigtuna Dark Easter Ale har 7,6 procents alkohol och kommer i en 33 cl flaska för 22,90 kronor. Lanseringen sker 11 mars och artikelnumret 1381-03.
Emil Lindén är känd för sina tolkningar av europeiska klassiska öl och allra helst från gamla Weimarrepubliken. Sigtuna Påskweizen är en modern variant av ett tyskweissbier genom en uppiggande dos humle från både Nya Zeeland och Australien. Som lagarna föreskriver är över hälften av maltet vetemalt, resten består av pilsner- och karamellmalt som bryggts med tysk veteölsjäst.
­– Jag blev helt såld på weissbier efter första klunken som jag drack i livet, säger bryggaren Emil Lindén. Tyvärr är det en underskattad öltyp som knappt bryggs i Sverige. Så håll tillgodo i påsk.
Sigtuna Påskweizen har klassiska toner av skumbanan men är lite mer aromatisk, fräschare och fruktigare än traditionell weissbier. Ölet fungerar preussiskt väl till påskbordets första serveringar med lättare rätter så som ägg, sparris, fisk samt skaldjur. Testa även Sigtuna Påskweizen till innehållet i hämtlådorna från lokala sushi- eller thaihaket.
Sigtuna Påskweizen lanseras 11 mars och kommer i en 50 cl flaska för 24,90 kronor. Alkoholhalten är 5,2 procent och artikelnumret 1325-01.
Kraft Öl - Nyheter om öl och bryggerier

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar