fredag 20 december 2013

Kraft Öl - Två kvinnor får bryggar-stipendium



När Frans Heiss-stipendiet delas ut för 2013 är det två kvinnor som får de eftertraktade utbildningspengarna; Åsa Andersson och Sandra Rödner heter stipendiaterna.
Åsa Andersson som får Frans Heiss Stora Stipendium är produktchef för Cider på Kopparbergs Bryggeri. Hon ska för pengarna besöka äpple- och päronodlingar i Central- och Sydeuropa för att följa odlingarna, skörden och pressningen på nära håll. Hon ska också titta närmare på eventuella bekämpningsmedel och hur producenterna arbetar för att kontrollera och minska användningen av dessa.
Sandra Rödner som får Frans Heiss Lilla stipendium är laborant och produktutvecklare på Krönleins Bryggeri i Halmstad och ska för stipendiepengarna gå en kurs i sensorisk analys inriktad på öl för att ytterligare fördjupa sina kunskaper.
Utdelningen av stipendierna sker vid den årliga Bryggarmiddagen i mars. 
Frans Heiss kom till Sverige under första hälften av 1800-talet och blev sedermera delägare i Hamburgerbryggeriet i Stockholm. Han var också initiativtagare till det som kom att bli Stockholmskartellen. Han var en stor anhängare av vidareutbildning och också medlem i Svenska Bryggareföreningen som startade 1885 och som är Sveriges äldsta branschförening.
Ordförande i styrelsen för Frans Heiss stiftelse är Peter Bronsman, Kopparbergs.
Kraft Öl - Nyheter om öl och bryggerier

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar