tisdag 3 december 2013

Kraft Öl - Mathias Dahlgren lanserar ekologisk julporter

 

Kocken och krögaren Mathias Dahlgren samarbetar med Jessica Heidrich för att skapa säsongsöl till årets måltidshögtider. 15 november lanserades deras gemensamma bidrag till julfirandet genom en ekologisk S:t Eriks & Mathias Dahlgren Julporter. 
Inför årets julfirande har de tolkat den klassiska portern som är en obligatorisk dryck till det kompletta julbordet.
– I Sverige har vi bryggt porter i närmare 250 år och under flera årtionden var det vår mest populära ölsort, säger kocken och krögaren Mathias Dahlgren. Både jag och Jessica Heidrich tycker att portern är ett kraftigt underskattat måltidsöl som vi gärna vill lyfta fram.
Julportern är bryggd på ekologisk Pale Ale malt, mörk karamellmalt, Münchenermalt samt chokladmalt. Den traditionella humlen som används till porter är engelsk Fuggles som tyvärr inte odlas ekologiskt. Julportern bryggs därför på Sovereign, en humlesort som liknar Fuggles med toner av gräs och mint samt en bitterhet liknande den som finns i grönt te.
Den ekologiska julporter är mörkt rödbrun och får beigt skum. Det finns en tydlig doft av choklad, rostad malt och danskt rågbröd. Smaken är balanserad där den karamellrostade malten matchas av torra chokladtoner med en mjuk och behaglig beska.
Julportern lanserades på Systembolaget 15 november. Alkoholhalten är 5,9 procent och priset 20:90 kronor för 33 cl flaska. Artikelnumret är 11322-03. Ölet kommer även att serveras på Mathias Dahlgrens restauranger Matbaren och Matsalen på Grand Hotel i Stockholm.

Kraft Öl - Nyheter om öl och bryggerier

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar