onsdag 13 februari 2013

Kraft Öl - Brewmance med Omnipollo och To Øl

Nyheter från Brill & Co AB

Brewmance med Omnipollo och To Øl
 
Omnipollo och To Øl, som båda är prisade och framåtsträvande bryggerier, ska ha en Brewmance-turné i Stockholm. Under onsdagen den 20 februari besöker de Bishops Arms Folkungagatan där en ölprovning kommer att äga rum. Dagen efter, torsdagen den 21 februari, är de på Linje Tio och håller i en femrätters middag med ölprovning. Till denna turné har stjärnbryggarna dessutom bryggt ett öl som heter Brewmance. Ölet är en Imperial Stout på 11,2 procent.
Onsdagen den 20 februari kommer en ölprovning på Bishops Arms Folkungagatan att äga rum. Den börjar klockan 19.00 och håller på i två timmar, till klockan 21.00. Provning sålde dock slut på bara några timmar. Men kvällen slutar inte där, efter 21.00 har Bishops Arms nämligen lovat att kopplat på ett speciellt fat från Omnipollo. Fatet innehåller ett öl vid namnet Törst, och är en Imperial India Pale Ale på 10 procent. Törst är specialbryggt till Evil Twins,Twelve Percents och Stillwaters bar, Tørst i New York. Av hela brygden på 1500 liter blev det 390 liter kvar när ölet var klart. Detta resulterade i tretton fat. Tolv fat finns i New York och ett på Bishop’s Arms Folkungagatan.
Under torsdagen den 21 februari kommer adressen att vara en annan, nämligen Linje Tio på Hornsbruksgatan 24. Där kommer To Øl och Omnipollo att hålla i en femrätters middag med ölprovning. Tillställningen börjar klockan 18.00 och slutar klockan 21.00. Platser till middagen och provningen bokas i förväg, i baren på Linje Tio. Efter klockan 21.00 vankas det i bardelen ett trevligt mingel med bryggarna från To Øl och Omnipollo.

Till denna Brewmance-turné har Omnipollo och To Øl även bryggt ett öl. Ölet som heter precis som turnén, Brewmance, är en Imperial Stout som är lagrad på bourbonfat, och ligger på 11,2 procent. Ölet innehåller svenskt honung som ger den en söt och väldigt god smak. Honungen som har skördats av Bee Urban på Kulturhusets tak i Stockholm är bland den dyraste honungen i världen. Brewmance som givetvis kommer att serveras på de ovannämnda provningarna, kommer även att lanseras på Systembolaget den 1 mars, dock är flaskantalet begränsat då det är ett exklusivt öl.

OmTo Øl
2005 satt Tobias Emil Jensen och Tore Gynther på en fest i sitt gamla gymnasium med sin dåvarande lärare Mikkel Borg Bjergsø och svor över dålig öl. De tre snackade om att det var för dåligt att man inte kunde få tag på ordentlig öl och enades om att den enda chansen att säkra kvaliteten var att brygga ölen själv. De fick lov att låna skolköket för att brygga när detta var stängt, vilket var mellan 22-06. Detta medförde långa dagar och nätter för både elever och lärare. Men ölet blev till slut klart, även om bambapersonalen höll på att stänga ner projektet p.g.a. att köket stundtals såg ut som en svinstia.
Senare när Mikkel rönte stora internationella framgångar med bryggeriet Mikkeller, flyttade Tobias och Tore sin verksamhet till sina föräldrars källare. Där hembryggde de fram till 2010, då de insåg att deras bryggeri To Øl, var redo för kommersiella volymer. Ryktet spred sig och när Mikkel fick höra detta, så insisterade han på att de skulle göra en sambrygd, detta öl blev Overall IIPA.

Om Omnipollo
Omnipollo är en samskrivning av ordet “omnipotens” och det spanska ordet för kyckling (“pollo”)och definieras bäst som en arbetsmetod. Syftet är gränsöverskridande och oväntade samarbeten där unika resultat följer. Ett sorts kreativt kaos där“pollo” symboliserar den till synes virrigaste av fåglar och dess brist på koordination.
Efter fyra år som driftschef för pubkedjan The Bishops Arms tog Henok Fentie tjänstledigt för vidare studier. Kompassen pekade mot Belgien där kärleken fanns. Bilden av Belgien som ölets förlovade land bekräftades snabbt - till och med den lokala kebaberian erbjöd en mer gedigen öllista än de flesta bättre krogar i Sverige. Fascination blev snart aktion, och hemmakontoret i den rymliga diplomatlägenheten fick ge plats åt diverse puttrande brygder och så småningom ett samarbete med en av världens mest respekterade bryggare, Dirk Naudts på De Proef bryggeri i Ghent. Målet - att brygga det perfekta ölet till fest.

Kraft Öl - Nyheter om öl och bryggerier

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar