måndag 25 februari 2013

Kraft Öl - Glutenfri öl i Systembolagets ordinarie sortiment

Tjeckisk glutenfri öl lanseras i Systembolagets ordinarie sortiment!

Tjeckisk glutenfri öl lanseras i Systembolagets ordinarie sortiment!


Zatec är ett område som har blivit känt för sin humle. Den första humlen odlades redan 1004 och kort därefter började man brygga öl i regionen. Jordmånen som är rik på järnoxid, som underlättar för jorden att behålla fuktigheten och det lokala klimatet ger närmast perfekta förutsättningar att odla Zatec’s prisbelönta humle Saaz.

Zatec bryggeriet byggdes 1801 och ligger innanför Zatec’s slottsmurar, med utsikt över staden och humlefälten. Bryggeriet missköttes under många år som ett led av brist på investeringar, och under de kommunistiska åren fram till år 2000. Ölen fanns i stort sett bara tillgänglig lokalt. Under år 2001 köpte Rolf Munding bryggeriet från en lokal affärsman och genomförde stora investeringar som har moderniserat bryggeriet utan att förändra de traditionella metoderna att göra Zatec’s öl med bl.a. öppna jäskar. Bryggeriet har på senare år nått stora framgångar lokalt i Tjeckien och internationellt. Rolf anställde Tomas Lejsek som är en ikon och en av Tjeckiens ledande och mest innovativa bryggmästare, han har tagit fram nya tekniker att göra öl, bl.a. så har Tomas tagit fram den unika och patenterade processen att framställa glutenfri öl.

Zatec´s Gluten fria lager är av typen klassisk underjäst tjeckisk lager, som ger en relativt fyllig öl med inslag restsötma och smörkola. Dessa förutsättningar gör att man kan humla ölen kraftigt och ändå uppnå en balanserad beska med mycket karaktär. Ölen har sedan genomgått en unik och patenterad process för att avlägsna gluten med bibehållen ursprungskaraktär.

Ölen passar utmärkt till diverse husmanskost och som sällskapsdryck

Lansering 1 mars på Systembolaget
Artikelnummer 1550-03, pris 16,90:-

Kraft Öl - Nyheter om öl och bryggerier

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar