måndag 4 februari 2013

Kraft Öl - Svensk bok om öl och ölbryggning

Prisbelönt ölmärke delar med sig av recept i ny ölbok i maj

Prisbelönt ölmärke delar med sig av recept i ny ölbok i maj
Det svenska ölmärket Omnipollo överöses av fina utmärkelser. I maj ger Natur & Kultur ut boken Brygg öl, författad av Omnipollos grundare Henok Fentie och Karl Grandin.

Det går bra för fantombryggarna Omnipollo. Deras nya öl Nebuchadnezzar släpptes på Systembolaget idag och är redan slut i många butiker. De har utsetts till Sveriges bästa bryggeri 2013 och Omnipollo Nebuchadnezzar är den bästa svenska ölen enligt världens största ölforum Ratebeer. 

I maj ger Natur & Kultur ut Brygg öl, den enda svenska boken om ölbryggning på marknaden. I boken finns bland annat receptet till Nebuchadnezzar. Boken visar att steget från att dricka en lokalt producerad öl till att brygga sin egen öl hemma inte behöver vara särskilt långt. Hemmabryggt öl, gjort med enkel utrustning, har potential att bli minst lika gott som proffsbryggt – i många fall till och med bättre. Henok Fentie och Karl Grandin tar fram alla sina recept hemma i det egna köket för att därefter samarbeta med ett bryggeri någonstans i världen och producerar ölet i större volymer.
I Brygg öl finns förutom ett tiotal recept på Omnipollos bästa öl också recept från Evil Twin Brewing, Sea-Goat Brewing, Helsingborgs Hembryggargille och Brooklyn Brewery. Dessutom ges grundläggande information om hur man brygger öl, steg-för-steg-bilder och fakta för den som vill fördjupa sig i anatomin bakom.
Omnipollo grundades 2010. Henok Fentie och Karl Grandin har inget eget bryggeri utan är fantombryggare, de tar fram recept hemma i köket och åker sedan till bryggerier för att producera på stor skala. De har samarbeten med bryggerier runtom i världen t ex Danmark, Belgien, USA och Spanien. Det första samarbetet var med Evil Twin Brewing i Danmark och resulterade i ölet Russian Roulette som sålde slut på tre dagar och är högst rankade svenska IPA genom tiderna. Deras öl Nebuchadnezzar, en Imperial IPA, som kom 2012 utsågs till Mässans bästa öl på Stockholm Beer& Whisky Festival 2012 (världens tredje största ölmässa).

Kraft Öl - Nyheter om öl och bryggerier

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar