lördag 12 maj 2012

Kraft öl - Mjöd från Västkusten

Mjödhamnen


Mats Larsson i Flöghult utanför Krokstrand är en av få biodlare i Sverige som medvetet satsar på att odla sorthonung, vilket är väldigt uppskattat av en mjödmakare. "Bark och Blad", "Blomma och Blad"  är söta mjöd gjorda på ljus bladhonung och kryddade med exotiska kryddor från Marocko. "Tatt av Vinden" också på bladhonung, men är torrt, friskt och extremt syrligt för att vara mjöd .
Det var i Maj förra året som vi tillverkade de här tre mjöderna, och det är i Maj i år som de alla blivit lanserade. "Tatt av Vinden" får ett lite extra speciellt jubileum den 17e Maj på norska nationaldagen, eftersom vi påbörjade jäsningen 17e Maj 2011. Det står därför MJØD, istället för MJÖD på etiketten, och Tatt av Vinden är norska för Borta med Vinden, en referens till honungens bladinslag, vilket antagligen blåst från sälg och lind ner i timotej, raps och blåklint innan bina tagit hand om det, men även till den otroliga friskhet som mjödet har. Det är ett av våra allra bästa torra mjöd.

"Bark och Blad" vilket är kryddat med kanel från Marocko är det allra sötaste mjödet hittills av våra svenska, och även det svagaste. Det lanserades redan i April och har varit mycket uppskattat av de som hunnit prova det. Kanelen i mjödet fixade Mats till Sverige personligen efter att ha rest dit för att besöka sina släktingar där. Kanelsmaken är tydlig, men inte överväldigande, utan finner en god balans med sötman och bladhonungens undertoner.

"Blomma och Blad" som är nyhet nu i Maj är istället kryddat med lavendel, men är inte fullt lika sött och något starkare än kanelmjödet. Båda mjöderna är gjorda på samma honung, och lavendeln är liksom kanelen från Marocko. I tillverkningen ångade vi själva ur smak och arom från de färska kryddorna och vätskan från det fick vara med i musten, redan innan jäsningen. Lavendelns toner liknar faktiskt kanelen och gifter sig med bladhonungens toner på ett väldigt snarlikt sätt, vilket säger en hel del om hur mycket prägel honungen sätter på ett mjöd, även när andra ingredienser är inblandade.

Mjöderna finns att köpa på systembolagen i Strömstad och Grebbestad.
Mjödhamnen gör unika mjöd från lokal honung över hela landet i världens enda ambulerande jäsfordon, och har Sveriges bästa utbud av alternativ till vin.

Mvh
Kraft Öl

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar