måndag 21 maj 2012

Ölnytt - Innis & Gunn släpper sommar-ale

Innis & Gunn släpper sommar-ale på Systembolaget 1 juni
Berntson Brands AB - 2012-05-18 15:00

Den skotska succébryggaren Innis & Gunn’s unika teknik att slutlagra sin öl på ekfat fortsätter att dra till sig uppmärksamhet. Innis & Gunn Scottish Pale Ale är ett öl som hämtar sin smak och tradition från de brittiska kolonialtiderna då stora mängder ale skeppades över vatten till avlägsna destinationer. Produkten släpps i en upplaga om 30 000 flaskor. Säljstart är 1 juni och priset landar på 22,90 kr.

Traditionen att brygga pale ales är som i många andra fall inom livsmedelsframställningen sprungen ur ett konserveringsperspektiv. En pale ale bryggdes lite kraftigare och med mera humle för att klara långa transporter bättre när törstiga sjömän skulle hållas med öl på sina långa resor. Den mest kända typen av detta öl är Indian Pale Ale (IPA) som skeppades till Indien under 1800-talet.

Under ölets långa resan över stormiga hav utvecklades ett mustig och smakrikt öl med inslag av frukt och vanilj som snabbt blev populärt. Mycket av smaken kom från lagringen på ekfaten under den långa resan samt från humlen som tillsattes och den valda malttypen.
Innis & Gunn är unik då man fortfarande hämtar smak och kraft ur lagringen på ekfat. I denna ALE har man använt tre typer av humle; Super Styrian, East Kent Goldings och Styrian Goldings. Malt typen heter Munich Malt. Alkoholhalten ligger på 7% vilket ger en optimal smakbalans och totalt har ölet lagrads 41 dagar på ek.

Innis & Gunn Scottish Pale Ale lanseras på Systembolaget i en begränsad upplaga om 30 000 flaskor den 1 juni. Priset ligger på 22,90 kr i Systembolagets butiker.
Namn: Innis & Gunn Scottish Pale Ale.
Pris: 22,90 kr.
Artikelnummer: 11621-03
Alkoholhalt: 7%
Volym: 330 ml

Mvh
Kraft Öl - Nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar