fredag 4 maj 2012

Mjödhamnen - Mjöd från Kullabygden


Mjödhamnen - 2012-05-02 16:15


Förra året stod Expedition Lokalt Mjöd vid Strandbaden utanför Höganäs för att göra tre olika mjöd. Nu har vi lanserat alla tre! Det första, "Kryddig Vicker", ett bra matmjöd, lanserade vi i Mars i år.  Näst ut: smakrika "Kullabrygden", där biodlaren Lars Rosenquist, som var vår värd, själv odlat honungen. Även majnyheten "Päron till Tvilling", använde denna honung ihop med päronmust.
Honungen till "Kryddig Vicker" står Carl-Georg Lie för och hade stor del av sin nektar ifrån vicker. Mjödet har dolda smaker som påminner om smultron och kommer fram om det kombineras med lite fruktigare mat. Ett ovanligt fenomen. Olika mat komplementerar ofta olika dryck väl, men det är sällan det hjälper till att plocka fram annars dolda smaker. Dricker man det utan mat, smakar det inte alls lika mycket.
Kullabrygden vilket är på honung från vår, sommar och höst i ett, med en ganska tydlig dominans av lind och hallon, samt bladhonung av lind, är lite av en motsats till Kryddig Vicker. Här finns inte dolda smaker, utan snarare väldigt mycket smaker som alla vill göra sig gällande. Viss restsötma finns kvar i mjödet, trots att vi kallar det "torrt".
Päron till Tvilling är likt Kullabrygden, men päronen har en mildrande effekt, vilket gör att de kraftfulla smakerna inte får samma genomslag. Resultatet är ett mer "lagom" mjöd, som kan avnjutas på ett bra sätt, både som det är eller till mat.
De här tre mjöderna finns att köpa på Systemblaget i Höganäs, Ängelholm och Helsingborg-ödåkra.
Mjödhamnen gör unika mjöd från lokal honung över hela landet i världens enda ambulerande jäsfordon, och har Sveriges bästa utbud av alternativ till vin.

Mvh
Kraft Öl

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar