onsdag 2 maj 2012

Mjödhamnen - Mjöd från Norra Östergötland

2012-05-01 17:28
Mjöd från Norra Östergötland
 
Januari 2011 rullade Expedition Lokalt Mjöd in till en gård vid Karlstorp utanför Rejmyre för att göra tre olika mjöd. Nu har alla tre äntligen lanserats. Först ut var "Barrskogens Nektar", ett underligt mjöd av bladhonung från skogarna kring gården. Sedan kom "Hela Floran" ett friskt och lätt mjöd från Kvillingeslättens höstsäsong. Nu i Maj lanseras mjödet "Ljus" på honung från Kvillingeslättens vår.

Det är Göran Pettersson och Stefan Göransson som odlat honungen som mjöderna är gjord av, och det var tre olika honung med väldigt olika karaktär vilket märks ännu tydligare i mjöderna.
"Barrskogens Nektar" är det mest intressanta och speciella mjödet av de tre. Doften är kraftfullt blommig och smaken har inslag av kåda och kraftfulla honungstoner med många beska inslag. Även färgen är en tung gul i jämförelse med många andra mjöd. Ett mjöd att sippa på tillsammans med lite kryddigare snacks.

"Hela Floran" är ett mjöd som antagligen fäller de flesta på läppen. Det är lätt, milt, elegant och näst intill torrt med lite hint av kolsyra på tungan, vilket är kvar rent naturligt från jäsningen även efter ett års lagring. Ett mjöd som passar sig väl i nästan alla sammanhang där man annars dricker mousserande vin.

"Ljus" vilket är nytt för i Maj är gjort på den väldigt ljusa honungen från våren. Det är hundra procent torrt, och oerhört milt i smaken. Färgen är kanske ljusast av alla våra mjöd. Några tunna fruktiga toner kan kännas, vilket troligtvis kommer av äppelblomsinslaget i honungen, men överlag är smaken väldigt neutral, och borde kunna vara ett gott mildrande komplement till kraftfullt smakande mat som inlagd sill och surströmming.
Dessa mjöd finns nu alla att köpa på Systembolagen i Norrköping-Ingelsta, Katrineholm och Vingåker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar