torsdag 29 augusti 2013

Kraft Öl - Åbro & Mikrobryggeri i Sydafrika?!

Sveriges äldsta familjebryggeri lanserar en högklassig lager från Sydafrika

Cape Brewing Company, CBC, i Sydafrika är ett nystartat mikrobryggeri som Åbro Bryggeri har varit med att bygga upp från grunden. Den 2 september lanserar det nya bryggeriet drycken CBC Classic lager på svenska systembolag. Det är en äkta hantverksprodukt, bryggd på råvaror av finaste kvalitet.
I Paarl, norr om Kapstaden, har Åbro Bryggeri varit med att utveckla Cape Brewing Company. Det är ett småskaligt mikrobryggeri som endast brygger öl med utvalda råvaror av hög kvalitet och vatten från egen källa. Det sydafrikanska bryggeriet gör det framöver möjligt för Åbro Bryggeri att tillverka och provbrygga produkter i mindre volymer och därmed testa nya öltyper på marknaden.
Bryggeriets bryggmästare Wolfgang Koedel från Tyskland har i nära samarbete med Åbros bryggmästare Lennarth Anemyr tagit fram en lager som är unik i sitt slag. CBC Classic lager är bryggd på finaste Tettnangerhumle som ger drycken en kryddig men elegant bitterhet. Den innehåller också andra humlesorter av högsta kvalitet som Hallertauer, Perle and Taurus. Den bästa karamellmalten från maltfabriken i Bamberg ger ölet en viss maltig ton som skapar en fin balans till humlens bitterhet. Alkoholhalten är 5,1% och färgen är ljusgul.
Drycken har 26 European Bitter Units. Det är ett tekniskt bryggarmått för att mäta beskan från humlen i ölet på en skala som går från 1–100. CBC Classic lager är bryggd med modern infusionsmäskning, kall jäsning samt lång lagring i sex veckor. Den innehåller bryggeriets egen propagerade jästsort som ger drycken en intressant kombination av bl a estersmak, vilken är typisk för denna lageröl.
Idén till Cape Brewing Company föddes av Charles Back och Andy Kung, vinggårdsägare och entreprenörer från Sydafrika som tyckte att landet saknade ett högklassigt bryggeri. När Henrik Dunge, vd på Åbro Bryggeri gick in som majoritetsägare kunde de tillsammans förverkliga drömmen om ett bryggeri där kvalitet står i första rummet.
Att Åbro etablerar ett mikrobryggeri på andra sidan jordklotet är ett led i att företaget utvecklas och blir allt mer globalt i sin verksamhet. Sydafrika är en stor och växande marknad för öl, dessutom är det världens näst största cidermarknad. Platsen där bryggeriet ligger är en välbesökt vinregion med 200 000–300 000 besökare per år och kallas Spice Route. Bryggeriet är byggt för att kunna ta emot besökare som här får ta del av hela bryggprocessen samt provsmaka vin och öl. I direkt anslutning ligger också en restaurang, en chokladfabrik och en getosttillverkning.
Åbro har varit med att bygga bryggeriet från grunden – från tom lokal och anskaffning av all utrustning till färdig tillverkningsprocess. All bryggeriutrustning är ny och bygger på toppmodern teknik. I slutet av 2012 bryggdes det första ölet vid Cape Brewing Company.
Trender visar att ölkulturen växer. Antalet mikrobryggerier ökar och konsumenter ställer allt högre krav på öl. Det betyder att Cape Brewing Company ligger helt rätt i tiden. Bryggeriets vision är att erbjuda äkta hantverksprodukter av hög kvalitet. Kort sagt: Den bästa öl man kan tänka sig. 
- Som Sveriges äldsta familjebryggeri med rötterna i Småland är vi oerhört stolta över att lansera något så sällsynt som ett sydafrikanskt öl på Systembolaget, säger Ola Passmark, varumärkeschef på
Åbro Bryggeri.
CBC Classic lager tappas på 44 cl flaska. Drycken lanseras den 2 september på Systembolaget och kostar 16,90 kr.
Kraft Öl - Nyheter om öl och bryggerier

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar