tisdag 20 augusti 2013

Kraft Öl - Finska dryckesförsäljningen rasar


Den finska försäljningen av drycker rasade under årets första sex månader, och försäljningsnedgången har nu varat i 18 månader. Detta trots att Finland hade en mycket varm och solig försommar i maj-juni. Det skriver den finska motsvarigheten till Sveriges Bryggerier, Panimoliitto.

”Trots det varma vädret har försäljningen i Finland inte ökat, konstaterar Elina Ussa, vd. Skattehöjningarna styr försäljningen till Estland, och fortsätter trenden med högre skatter och lägre försäljning, kommer det att riskera de finska jobben.”
 
Försäljningen av öl, läsk och vatten minskade med 1 procent under första halvåret och samtidigt ökade exporten av öl med 21,6 procent och cider med 105,8 procent till de färjor som åker till Estland och till gränshandeln i Estland, som varje år får besök av drygt 5 miljoner resenärer från Finland. Med detta, skriver Elina Ussa i ett pressmeddelande, förlorar den finska staten inte bara 57 miljoner euro i alkoholskatter utan också motsvarande i moms.
Den finska staten planerar att höja skatten på alkohol och läsk ytterligare.
För svenskt vidkommande förlorar staten runt 1 miljard kronor i utebliven skatt och moms på gränshandeln, där ju öl och sprit dominerar. Varje år. Det handlar om oregistrerad införsel som därmed inte finns medtagen i statistiken över hur den svenska alkoholkonsumtionen egentligen ser ut.
 
Kraft Öl - Nyheter om öl och bryggerier

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar