onsdag 7 augusti 2013

Kraft Öl - Skånska mästerskapet i hembrygd öl 2013

Skånska mästaren i hembrygd öl bor i Ystad !

I helgen avgjordes Skånska mästerskapet i hembrygd öl för fjärde året i rad på Stockeboda Gård & Gårdsbryggeri på Österlen. Vädret var fantastiskt och besökarna stortrivdes i den ljumma sommarkvällen. Med grillbuffé, ölbar, bryggerivisning och dans till Willes var inramningen och förutsättningarna de bästa tänkbara för en lyckad tävling. 

Lars Åhsberg med sönerna Fredrik och Fabian vann överlägset med sin Englabrygd.
Familjen Åhsberg som bryggt ölen i sin tvättstuga på Engelbrekstgatan i Ystad, beskriver sin öl som en YPA (Ystad Pale Ale) och den är på ca 6,8 %. 
De vinnande bidraget fick 50 % av alla rösterna, vilket bara det är ett rekord i sig.

Tävlingsjury var besökarna på Stockeboda sommarfest den 27 juli.
Juryn består således av ölälskande personer, och inte av utbildade öldomare. 
I helgen fördelades Guld, Silver och Bronspriset. Vinnaren får nu bära titeln Skånsk mästare 2013, och inom kort kommer Lars Fredrik och Fabian att brygga ölet i vårt bryggeri,  och den kommer sedan att säljas från hyllan på systembolaget i Simrishamn, Tomelilla och Ystad, samt i beställningssortimentet i resten av landets systembutiker, under namnet Skånsk mästaröl 2013. Även lokala krogar får möjlighet att servera mästarölet.

- Det är hembryggarna och de små bryggerierna som står för utvecklingen av nya ölsorter, och unika smaker, säger Stockebodas VD Else-Marie Johnsson. - De senaste årens starka trend med många nya mikrobryggerier är många födda ur en hembryggartradition. -De stora bryggerierna satsar på volym, och vi små på nya spännande sorter, som ibland sticker ut. 

 - Lagom till  oktoberfesten i höst räknar vi med att det nya mästarölet ska finnas tillgängligt, säger Rickard Svensson, bryggare på Stockeboda Gårdsbryggeri.
Silvret gick till Dennis Hector, Sösdala med en ljus lager,  och bronset till Oskar och Mats Westfeldt, Malmö med en mörk ale.

Kraft Öl - Nyheter om öl och bryggerier

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar