tisdag 13 maj 2014

Det bryggs öl i Sveriges avlånga land



Inte på 70 år har antalet bryggerier varit så många i Sverige som idag. För fem år sen fanns det 30 bryggerier i landet, nu finns det över 100 professionella bryggerier, och det antalet fortsätter att växa. Jag förstår att det kliar i fingrarna på politikerna att plocka hem ökade punktskatter på detta omfattande hantverk, men istället borde politikerna tänka om; alla dessa bryggerier skapar mängder av jobb.

Jobb som Sverige behöver.
Ingen näring i Sverige lever under så oförutsägbara regler som bryggerinäringen. Ena dagen hyllas man som Årets Exportör, nästa dag är det dags för nya pålagor i form av högre punktskatter, elektroniska ledsagarbevis, förinbetalda punktskatter på varor som inte sålts och som kanske ska på export och därmed inte omfattas av punktskatterna. Och så attacker från olika lobbygrupper som vill få bort all alkohol alternativt också all marknadsföring. Sådan är vardagen för bryggerinäringen.
Ändå fortsätter antalet bryggerier att öka i antal, människor är enormt intresserade av öl som hantverk och dryck, och mängden smaker ökar i antal dag för dag. Kombinationen med mat är självklar, en stor stark har kombinerats med specifik öl till specifik mat. Det är oerhört spännande och nydanande.
Aldrig någonsin har heller näringen varit så ansvarstagande som den är idag. Vi bekostar, tillsammans med Sprit och Vinleverantörerna, en utbildning som ska hjälpa ungdomar att säga nej till alkohol, vi bekostar en Alkoholgranskningsman som gör stor nytta; nämligen kontrollerar och förebygger felaktig marknadsföring av alkoholhaltiga varor, arbetar så att branschen inte gör några övertramp. För allas bästa.
Trots detta höjs skatterna, om och om igen. Näringen straffas, om och om igen. Samtidigt som bryggeriernas drycker hyllas, straffas bryggerierna. Samtidigt som bryggerierna skapar arbetstillfällen runt om i landet, straffas de.
Artikel av Sveriges Bryggerier
Kraft Öl - Nyheter om öl och bryggerier

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar