Torsdagen den 8 maj har bryggerier öppet hus. Dagen arrangeras i mer än 20 bryggerier runt om i Finland. Evenemanget som var mycket populärt förra året äger nu rum för andra gången.
Idén med temadagen är att erbjuda ölets vänner möjligheten att bekanta sig med bryggeriverksamheten på sin egen ort eller i sitt närområde under ledning av experter. Evenemanget koordineras av Bryggeri- och läskedrycksindustriförbundet.

Bryggeriindustrin har en stor lokal betydelse som arbetsgivare. En bryggerirunda ger besökarna konkret kännedom om den lokala produktionen och hur spannmål från inhemska åkrar i experternas händer förvandlas till ett skummande och smakfullt öl.

Grunden för finländska ölsorter är inhemsk produktion och arbetskraft. Bryggeriindustrin i Finland sysselsätter cirka 2 000 personer direkt och närmare 30 000 personer indirekt. De flesta arbetsplatserna med koppling till branschen finns i bryggerier, inom detaljhandeln och i restaurangbranschen.

Finland är det nordligaste landet i världen där man odlar maltkorn. Bryggerierna har tillgång till en – även i en internationell jämförelse – mycket högklassig spannmålsråvara. Fler än 4 000 familjer får sin försörjning av att odla maltkorn. Maltkorn odlas från Kymmenedalen till västkusten. Här odlas maltkorn på var femte hektar spannmålsfält.

Kraft Öl - Nyheter om öl och bryggerier