Den tjeckiska ölfestivalen i Prag, eller Cesky Pivni Festival som man kallar evenemanget på plats, är ett mycket populärt och årligt återkommande event i staden. Festivalen är ett fantastiskt tillfälle för folk att samlas och njuta av vad denna Centraleuropas kanske allra vackraste stad har att erbjuda i form av underhållning, mat och – mest av allt – öl. Tjecker från hela landet reser hit för att roa sig med stadens invånare såväl som med nyfikna turister från hela världen.

Tjeckisk mat, öl och underhållning i överflöd
Under ölfestivalen i Prag får man möjlighet att smaka fler än 65 olika lokala ölsorter, såväl som ett generöst utbud av mat ur det tjeckiska köket. Brygderna som bjuds kommer både från välkända tjeckiska öltillverkare och från mindre kända, men lovande, bryggerier. Generösa mängder öl serveras i stora kannor och atmosfären är uppsluppen och gemytlig. Serveringspersonalen bär traditionella uniformer och hela tiden bjuds underhållning i form av livemusik.

Egen valuta
Rolig kuriosa på Prags uppskattade ölfestival är att den har sin egen valuta. Valutan heter Tolar och växlas in hos den servitör man får till sitt bord. För att vara säker på att få bord, i synnerhet om man planerar att besöka festivalen i en större grupp, kan det vara en god idé att reservera bord i förväg. Ofta kan personalen på det hotell man bor hjälpa en med reservationen.

Var? När? Hur?
År 2014 äger den tjeckiska ölfestivalen rum i Prags utställningscentrum Holesovice mellan den 15:e och 31:a maj och vill du boka ett hotell i Prag under denna period rekommenderar vi ett besök på hotellprag.se. Åker man spårvagn till ölfestivalen så ska man hoppa av på station Vystaviste och väljer man tunnelbanan så kliver man av på metrostationen med samma namn som utställningscentrumet – Holesovice. Från båda stationer är det sedan bara en kort promenad till Prags charmanta ölfestival.

Kraft Öl - Nyheter om öl och bryggerier