För några år sedan, kom forskare olyckligtvis till att grillat kött var dåligt för dig. Mer specifikt fann de att köttet som tillagas vid höga temperaturer skapar polycykliska aromatiska kolväten (PAH), ämnen som har kopplats till cancer. Där gick den underbara doften av sommar upp i rök.

Nu kommer det dock lite bättre nyheter. Forskare har funnit att ifall du marinerar fläskkött i öl, så kan du minska nivån av cancerframkallande ämnen . Enligt denna studie, har mörk ale de mest positiva egenskaperna, minska åtta typer av PAH med 53 %, jämfört med kött som inte hade marinerats alls. Alkoholfri Pilsner öl var också bra och gav en minskning med 25 %, följt av Pilsner (13 %). Varje köttbit blev marinerat i fyra timmar.

Studien, som leddes av Olga Vieges , vid universitetet i Porto, Portugal, beskrivs i ”American Chemical Societys Journal of Agricultural and Food Chemistry”. De noterar även att marinader som innehåller lök, vitlök och kryddor har också kopplats till lägre PAH- nivåer efter tillagning. Ingen vet exakt varför ölet skulle hämma bildandet av PAH (tidningen spekulerar att ölet hämmar ”de fria radikalernas reaktionsvägar ” ). Men det är helt okej. Vi kan med gott samvete återigen ta fram grillen, ölen och köttet utan att oroa oss lika mycket om intag av cancerframkallande ämnen.

Kraft Öl - Nyheter om öl och bryggerier