Regeringen har aviserat att man avser att höja skatten på öl och cider med nio procent – som ska läggas till den skattehöjning som trädde i kraft vid det senaste årsskiftet.  Redan nu ser vi effekterna av den förra höjningen - exporten av svenskt öl till de tyska gränshandelsbutikerna ökade under årets första kvartal med 1,6 %. De svenska bryggerierna levererade 7,7 miljoner liter öl till gränshandeln under januari till mars i år.
För helåret 2013 blev den svenska exporten till tysk gränshandel 45 miljoner liter öl, och all denna öl körs sedan tillbaka till Sverige tillsammans med minst lika mycket utländskt öl, som antingen tas in lagligt som resandeinförsel men som också smugglas in och säljs utan kontroll av ålder, nykterhet eller med hänsyn till öppettider.
Med den aviserade höjningen av punktskatten på öl kommer prisskillnaden bli än större, och göra att ännu mer av den öl vi konsumerar i Sverige kommer in okontrollerat – och oskattat – från gränshandeln.
Genom att ytterligare höja skatten på öl, driver regeringen än mer försäljning av den öl svenskarna dricker till gränshandeln. Och det resulterar bara i ännu fler  uteblivna skattekronor
(Bilden visare en prisjämförelse med nuvarande skatter mellan Systembolaget och en gränshandelsbutik i Tyskland)
 
Artikel & Källa: Svenska Bryggerier
 
Kraft Öl - Nyheter om öl och bryggerier