Tänk dig en frisk öl till vårens lätta rätter som samlat 100-år av historia i sin smak. - Hur vore det inte att avnjuta den på Bjertorp Slotts terass i vår? För att fira slottets 100-årsjubileum har de nu tagit fram en jubileumsöl tillsammans med vår lokala producent Qvänum Mat & Malt.

- Inspirationen bakom ölen är ett alternativ till Mariestad, önskvärt var en öl som är mer spännande och smakrik än ölen från vår grannstad. Vi ville ha en frisk öl som passar till lättare maträtter men som även passar bra på egen hand när våra gäster vill njuta av en solig dag på terassen. Hittills har ölen använts som en del i smakupplevelsen till förrätten i vår jubileumsmeny berättar slottets köksmästare Stephen Rowe.

Detta är första gången i slottets 100-åriga historia som vi tar fram en slottsöl och idéen uppkom under ett eftermiddagssamtal mellan slottets köksmästare Stephen Rowe, kocken Erik Lorentzon, hotelldirektör Victoria Johansson och öltillverkaren Claes Wernersson från granngården Qvänum Mat & Malt.  Claes insöp slottets tradition när han tog fram sina förslag och efter att ha provat oss fram är vi mycket nöjda med resultatet.

Kokningsprocessen är det avgörande i framtagandet av en öl och till Jubileumsölet 1914 har humle blivit tillsatt fyra gånger under kokningen av ölen. Ölen har sedan jäst på samma sätt som en ale, trots att det inte är en ale fullt ut.
Bjertorp Slotts jubileumsöl går endast att hitta på slottet och avnjutes allra bäst på slottets terass med utsikt över den vackra slottsparken.

- För att få fram bästa smaken i ölen ska den inte serveras lika kall som en lager. Jubileumsölen är framtagen för att passa till lättare maträtter som kökets Linderöds gris-terrine, med äpple och anklever eller bara njuta av som sällskapsöl, menar slottets köksmästare Stephen Rowe.
Ölen tillverkas i olika batcher under året och hittills har 1000 flaskor tillverkats. Just nu i april bryggs ytterliggare en batch.

Kraft Öl - Nyheter om öl och bryggerier