onsdag 9 april 2014

Kraft Öl - Vinnaren i SM i Hembrygd öl är utsedd:

De får brygga sitt eget öl på bryggeri   

”En vackert ljust kopparfärgad öl där aromen domineras av grapefrukt och grapefruktskal på en knäckig maltbotten”. Så inleder juryn sin motivering om det vinnande ölet i årets upplaga av SM i Hembrygd öl. Årets vinnare, de tre göteborgarna Magnus Ahlström, Rick Gordon Lindqvist och Tomas Lundqvist, får nu göra det som de flesta hembryggare bara kan drömma om – brygga sitt eget öl på ett bryggeri och sedan se det i butikerna.

Det var fullpackat i lördags i Sportcenter Linköping, när Sveriges ölvänner hade samlats för att se vem av de 11 finalisterna som skulle ta hem titeln SM i Hembrygd öl. I år var intresset rekordstort med över 500 stycken öl anmälda till domartävlingen. Men det var de tre göteborgarnas kraftiga ale, en klassisk India Pale Ale, med namnet Drakens IPA, som föll juryn i smaken och därmed tog hem SM i Hembrygd öl.


- Det här är ett riktigt kvalitetsöl. Fyllt av citrustoner, tropisk frukt och karamelliserad malt. Det här är ett publikfriande öl med hög kvalitet.. Rent generellt höll många öl mycket hög klass i år. Jag vill hävda
att vi i Sverige ligger i framkant med starka konstnärliga influenser. Vi gör inte bara pilsner, vi vågar ta ut svängarna, säger Lennarth Anemyr, chefsbryggare på Åbro samt en av jurymedlemmarna.


- Vi är naturligtvis jätteglada! Vi visste att vi hade ett bra öl, men det här kom faktiskt som en överraskning med tanke på den stenhårda konkurrensen. Att få brygga på Åbro känns helt overkligt och vi tror verkligen att den här välhumlade, men ändå lättillgängliga, amerikanska ölen kan bli
jättebra, säger en glad Rick Gordon Lindqvist.


Rick Gordon Lindqvist och hans bryggarvänner kommer nu att få brygga sitt eget öl – 30 000 liter – hos Åbro bryggeri, ett öl som sedan kommer att säljas på restauranger och Systembolag runt om i hela Sverige. Ölen kommer att få premiär och lanseras under Stockholm Beer and Whisky Festival i
höst.  


- Det är med stor glädje vi har tagit del av den kunskap och det engagemang som finns runt om i landet för hembryggt öl. Jag vill självklart även gratulera de tre vinnarna och hälsa dem välkomna med sitt recept till oss på Åbro Bryggeri. Det skall bli ett sant nöje och mycket spännande att få vara med och brygga det ölet, säger Henrik Dunge, VD på Åbro Bryggeri.


Juryns fullständiga motivering lyder: ”En vackert ljust kopparfärgad öl där aromen domineras av grapefrukt och grapefruktskal på en knäckig maltbotten.Den komplexa humlesmaken är väl invävd i malten, vilket ger ett balanserat intryck. Efterbeskan rullar ut likt en perfekt surfvåg hela vägen från Kalifornien till Vimmerby.” 

Alla rekord slogs på SM i hembryggd öl

Årets SM i hembryggd öl blev en fullkomlig succé där både deltagar- och besöksrekord slogs. På plats fanns 181 öl som kunde provsmakas av cirka 1550 besökare och bryggare. Dessutom deltog 549 öl i domartävlingen.

– Kul att det blev rekord igen, det bara växer och växer, sa Svenska hembryggareföreningens nyvalde ordförande, Christian Olsson under eftermiddagen.
Innan dörrarna till Sportcenter i Linköping öppnades i lördags ringlade sig kön lång utanför. Förköpsbiljetterna var slutsålda sedan tidigare och de få biljetterna som fanns kvar gick åt snabbt. Väl inne kunde besökarna smaka öl lagrade på olika fat, kryddade med bland annat vattenmelon, lakrits, citrongräs och persika, serverade ur elgitarrer och blomgrupper av bryggare i läkarrockar, tweed och sombreros.

Bland guldmedaljörerna i de domardömda klasserna utsågs Rick Gordon Lindqvist, Magnus Alström och Tomas Lundqvist till dagens stora vinnare och korades till svenska mästare i hembryggd öl med sin Drakens IPA. De kommer att få brygga 30 000 liter av sin öl hos Åbro och sedan lansera den på Systembolaget.

En av guldmedaljörerna i Folkets val blev Staffan Helmersson från Uppsala. Han bjöd besökarna på Mr Pink, en lågalkoholhaltig öl som han använt både yoghurt och slånbär för att brygga. Utöver den tog han även en brons- och en silvermedalj i domartävlingen.
Anna Kihlsted, SM-generalen från Linköping, tyckte att dagen var lyckad. – Som general kan jag inte vara annat en väldigt nöjd med årets SM. Rekord på alla sätt, både vad gäller inlämning till domartävlingen, antal besökare och kvalitén på ölen. Hög nivå och positiv stämning känns som en bra sammanfattning.

Resultat från domartävlingen och folkets val finns här.
Nästa år arrangeras SM i hembryggd öl i Stockholm.

Tidigare artikel: SM hembrygd öl

Kraft Öl - Allt om öl

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar