fredag 3 maj 2013

Kraft Öl - Årest SM i hembryggd öl avgjort!

Svenska hembryggareföreningen

Runt 1 300 besökare smakade under helgens SM i hembryggd öl, det 25 i ordningen, på fantastiska brygder i Munktellarenan i Eskilstuna. Medaljer i elva domarklasser delades ut och årets hembryggare blev Anders Wendler från Spånga.– Svenska mästerskapet i hembryggd öl blev återigen en publiksuccé med nästan 1 300 besökare, säger Jonas Carlfjord, ordförande i Svenska hembryggareföreningen.

Redan tidigt under lördagen var lokalerna i Eskilstuna fyllda av hembryggare och besökare. Utbudet av öl att prova var generöst och brett. Det fanns smaker av bland annat jalapeno, lakrits och citron, öl serverades ur fat, dunkar, flaskor och hemmabyggda tappar av bryggare i labbrockar, kiltar, sombreros och skinnvästar.
Besökarna fick under dagen rösta fram sina favoriter i Folkets val, där Hans Pettersson och Jerry Westlund (Hammarö), Stefan Eriksson, Daniel Bjunge, Åke Eriksson och Per Fust (Örebro) samt Hannes Gruber (Malmö) blev guldmedaljörer i de tre klasserna.

Svenska mästaren 2013, Anders Wendler, vann med sin schwarzbier Caspers Yolle Schwarz.
Priset i etikettävlingen gick till Hops of anarchys West coast biker IPA, vars motiv även prydde bryggarnas skinnvästar. Årets bästa nybörjare blev Martin Jonsson, Magnus Vasilis och Jonas Wetterlind som bidrog med en enligt domarna ”välvårdad APA”.
Priset i den nya LAHS-klassen (låg alkoholhalt, hög smak) vanns av Fredrik och Elisabeth Ståhl med ölet Kattguld.

Nyskapandepriset, Inka, gick till Jacob Carlström med sin Truly illegal wit, ett öl helt utan malt och med malört istället för humle.
– Aldrig har så många ölälskare samlats på ett ställe som på SM i hembryggd öl i Eskilstuna och vi ser med glädje att bra öl är något som fler och fler vill prova, säger Jonas Carlfjord.

Resultatet från samtliga klasser finns på SHBF:s hemsida

Kraft Öl - Ölnytt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar