onsdag 8 maj 2013

Kraft Öl - Ölnytt på Systembolaget

Öl från tre av Nordens bryggerier på Systembolaget

Öl från tre av Nordens bästa bryggerier på Systembolaget


Brill & Co presenterar fyra öl från några av Nordens bryggerier på Systembolaget. Samtliga av dessa lanserades torsdagen den 2 maj.

Bryggerierna vars öl lanseras på Systembolaget idag är alla från Norden, nämligen från Danmark respektive Norge. Och de tre bryggerierna Mikkeller, To Øl och Nøgne Ø som är producenter till ölen är alla högt prisade.

Från danska Mikkeller, presenteras denna gång två olika öl. Dessa är K:rlek Vår/Sommar 2013 som är ett samarbete med den svenska ölimportören Brill & Co och Spontan Cherry Frederiksdal.

K:rlek Vår/Sommar 2013 är den tredje versionen av detta öl, och den är precis som de tidigare versionerna en humledriven Pale Ale. Aromen är frisk och fruktig med inslag av tropiska frukter och citrus. Smaken är också den frisk med toner av citrus, tropiska frukter, kåda och en touche av karamell. Ölet håller en jämn beska som följer med från början till avslut, samt en maltprofil som gör ölet välbalanserat och lättdrucket. Enligt Dagens Nyheter är den tippad att bli en sommarfavorit.

Spontan Cherry Frederiksdal är en Lambic på 8,2% som innehåller en stor mängd körsbär från Fredriksdal. Den är fatlagrad på ekfat och har en intensiv arom av körsbär, bittermandel samt ek. Smaken utgörs, precis som aromen, av en intensiv körsbärssmak, samt bittermandel i avslutningen.

Ett annat danskt bryggeri är To Øl, och denna gången presenterar de en torr Belgian Ale vid namnet Sans Frontière White Wine från dem. Den är lagrad på vitvinsfat och har en komplex och kryddig smak med inslag av grapefrukt, äpplen, citrusskal, torkade frukter och lavendel. Alkoholhalten ligger på 7,0% och ölet passar utmärkt som aperitif.

Det norska bryggeriet Nøgne Ø vars ena öl har bland annat vunnit guld för sina öl på Stockholm Beer & Whisky Festival. Ölet som snart finns på Systembolaget heter Tindved och är en Sour Ale på 7,0%. Ölet innehåller fruktsaft från havtorn, vilket ger ölet en god friskhet. I smaken känner man också karaktär från brettanomyces-jästen. Tindved är ofiltrerad och opastöriserad vilket innebär att det i varje flaskas botten finns naturlig jäst.

Kraft Öl - Nyheter om öl och bryggerier

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar