torsdag 23 maj 2013

Kraft Öl - Grimbergen, klosteröl med anor från 1100-talet


Historiskt klosteröl med anor från 1100-talet: Grimbergen lanseras officiellt i Sverige
 
Grimbergen klosteröl har en rik historia och baseras än idag på det recept som togs fram av munkarna i det lilla klostret Grimbergen utanför Bryssel 1128. Två av munkarna, Fathers of Grimbergen, som än idag bevarar ölets tradition besöker Stockholm för att officiellt inviga Grimbergen på den svenska marknaden. Det aromatiska klosterölet finns i två varianter, ljusa och fruktiga La Blonde och mörka La Double med smak av rostad malt. Grimbergen går nu att hitta i Systembolagets beställningssortiment samt på utvalda restauranger.
I klostret Grimbergen nära Bryssel i Belgien har munkarna av Premonstratensorden levt och verkat i snart 900 år. Lika långt tillbaka i tiden går traditionen att brygga Grimbergen klosteröl. Receptet har bevarats sedan 1128 och används fortfarande för att brygga ölet, trots att klostret och dess bryggeri flera gånger har brunnit ner till grunden. Precis som den mytologiska fågel Fenix reser sig ur askan har de gång på gång byggts upp på nytt, därför har Fenixen kommit att bli en symbol både för klostret och dess öl, som en metafor för dess ständiga återuppbyggnad.

– 900 år efter att originalreceptet till Grimbergen klosteröl togs fram är bryggerikonsten fortfarande en djupt rotad del av Grimbergenfädernas identitet, säger Abbott Erik, en av klosterfäderna. Vi är fantastiskt stolta över vårt öl och hoppas att våra svenska vänner kommer uppskatta det lika mycket för sin imponerande historia som för sin goda och aromatiska smak.
Under medeltiden bryggde de flesta europeiska kloster sitt eget öl då vattnet inte var drickbart. Runt Grimbergen växte både humle och malt och under åren utvecklade munkarna det klassiska receptet till Grimbergenölet. Efter en lyckad förlansering i Sverige finns nu två olika sorters Grimbergenöl i Systembolagets beställningssortiment och på utvalda restauranger, La Blonde och La Double.
  • Grimbergen Blonde är en fruktig toppfermenterad öl som passar fint till hårda, vällagrade ostar. La Blonde har en fin balans mellan sött och bittert och smaken är rund och balanserad. Det går att ana vissa kolatoner i den ljust ockrafärgade ölen.
  • Grimbergen Double är en dubbelfermenterad öl som tack vare blandningen av olika maltsorter har en intensiv mörk färg. Smaken är djup och fyllig och präglas av rostad malt och en hint av fruktig sötma, vilket gör att ölet passar bra till grillat kött och välkryddade gräddiga såser.
Snabbfakta Grimbergen:
  • Kommer från klostret Grimbergen i Belgien och finns både som ljust och mörkt öl
  • Grimbergen baseras fortfarande på originalreceptet från medeltiden
  • Finns i Systembolagets beställningssortiment och på utvalda restauranger
Kraft Öl - Ölnytt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar