tisdag 12 november 2013

Kraft Öl - Finlands äldsta specialöl kommer till Sverige



Den 2 december, lagom till Finlands självständighetsdag några dagar senare, lanseras den finska portern från Sinebrychoff i Sverige. Sinebrychoff Porter har belönats med en rad utmärkelser, både i Finland och internationellt. Det är ett mörkt, överjäst öl som bryggs med rostad malt och massor av humle. 
Sinerychoff Porter tillverkades redan på 1860-talet, då i relativt små mängder och främst under vintermånaderna. Sedan 1957 har denna porter bryggts kontinuerligt och receptet är i stort sett oförändrat. Smaken är fyllig med maltiga brända toner med spår av choklad, kaffe och lakrits som tillsammans med fruktiga aromer ger en rik smakupplevelse.
Sinebrychoff Porter är Finlands äldsta specialöl och består av fyra olika sorters malt; pilsner, München, brun och karamell. Sinebrychoff Porter är en rik smakupplevelse i sig, men gör sig även bra tillsammans med kaffe i stället för konjak eller i samband med matlagning, till exempel i såser, marinader och köttgrytor. Sinebrychoff Porter passar även utmärkt till chokladkakan eller som smaksättning i glass, eller varför inte som glasyr till efterrätten. Prova också med viltkött, kraftiga kötträtter och ostron.   
Sinebrychoff Porter lanseras på Systembolaget den 2 december, lagom till Finlands självständighetsdag den 6 december. Sinebrychoff Porter kommer att kosta 19,90 kr på Systembolaget.
Fira Finlands självständighetsdag med Sinebrychoff Porter och klassiska finska rätter
Den 6 december firas Finlands självständighetsdag som landets nationaldag. Marjatta Stobin, ägare av Finska butiken i Hötorgshallen i Stockholm, tipsar om en rätt med klassiska finska ingredienser som passar att fira självständighetsdagen med tillsammans med Sinebrychoff Porter. Ett mörkt skärgårdsbröd serverat med en traditionell svampsallad och basturökt sidfläsk harmonierar fint med ölets fylliga, brända toner.
Hyvää ruokahalua (smaklig måltid)!
Skärgårdsbröd med svampsallad och basturökt sidfläsk
Ingredienser
  • Finskt skärgårdsbröd (alternativt rågbröd, eller annat valfritt mörkt bröd)
  • Basturökt sidfläsk (går att ersätta med annat rökt fläsk eller bacon)
  • Svampsallad
Svampsallad
  • Blandsvamp i saltlag
  • Gul lök
  • 1 del Smetana
  • 3 delar vispgrädde
  • Svartpeppar
Gör så här:
  • Urlaka svampen till önskad salthalt genom att lägga den i rikligt med kallt vatten, låt den rinna av, och hacka den fint
  • Hacka löken och blanda med svampen
  • Vispa grädden lätt och blanda med Smetana, rör sedan ihop med svampen. Låt stå kallt en stund före servering
  • Skär en skiva av brödet, lägg på en sked svampsallad och toppa med en skiva basturökt sidfläsk
 
Kraft Öl - Nyheter om öl och bryggerier

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar