fredag 21 september 2012

Kraft Öl - Irlands äldsta craft ale Smithwick’s till Sverige



 


Smithwick’s är en Irländsk traditionell craft ale med ikonstatus i hemlandet. Det rubinröda fruktiga ölet har rik historia som spänner över tre århundraden. Det gör Smithwick’s till Irlands äldsta bryggeri. Grunden lades i ett forntida kloster där Franciscaner munkar i århundraden bryggt sin egen öl. I Irland är det vanligt att man avnjuter en Smithwick's över ett sällskapsspel och nu kan man göra detsamma på utvalda restauranger i Sverige.

Smithwick’s original Superior Irish Ale, med 300 år på nacken, finns på fat på utvalda restauranger. Smithwick's är ett klart öl med en rik rubinröd färg och krämigt skum. Smaken är uppfriskande och ren med en behaglig balans mellan bitterhet och sötma samt delikata kaffetoner. Humlen, som adderas sent i processen, bidrar med rena och fräscha toner.
– Smithwick´s är femfaldig guldmedaljör i den berömda smaktävlingen Monde Selection Beer Tasting Competition. Ölet passar väldigt bra till stekt och grillad fisk samtidigt som de rostade tonerna även går bra ihop med kötträtter, säger Henric Byström, pr-chef på Carlsberg Sverige.

År 1710 valde John Smithwick att starta sin bryggeriverksamhet där det anrika klostret St Francis´ Abbey´s i Kilkenny, hade legat. Han blev så inspirerad av den långa bryggartraditionen som fanns här att han valde att starta ett bryggeri på platsen. Ett arv som Fransiscaner munkar hade påbörjat fyra hundra år tidigare. Det finns anteckningar som visar att man både bryggde öl och odlade korn den här tiden i Irlands historia. Den starka bryggartraditionen som idag existerar i Kilkenny, startade just med dessa Franciscaner munkar. De bryggde sin ale till besökare genom att använda vatten från St. Francis brunn som låg på Rover Nores stränder i Kilkenny.

Efter att John Smithwick gått bort fortsatte nio generationer Smithwick’s att jobba i bryggeriet. Deras erfarenheter har genomsyrat hantverket vilket har gjort att Smithwick’s mot alla odds har skapat en bryggeridynasti som har blomstrat i århundraden. Edmund Smithwick (son till John Smithwick II och barnbarn till John Smithwick) var borgmästare i Kilkenny i fyra mandatperioder vilket visar på familjens popularitet.

År 1964 köpte en av Smithwick’s äldsta kunder, Guinness & Co, en stor andel i företaget och tillsammans lanserade de Smithwick’s på fat år 1966. De sålde 11 500 fat det första året och 1979 en halv miljon fat. Följande år började Smithwick’s exportera till Frankrike och 1993 hade Smithwick’s fatöl etablerat sig jorden runt.

Kraft Öl

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar