fredag 14 september 2012

Kraft Öl - Svenska vinodlare vill börja sälja vin i protest

Artikeln är hämtad från www.wownews.se

Kampen om gårdsförsäljningen tätnar...

Svenska vinodlare vill börja sälja vin i protest

Svenska vinodlare överväger nu att börja med försäljning på vingården av egenproducerat vin till allmänheten.

– Från politikerhåll kanske vi kan få vissa att tänka efter, säger Ronny Persson på Åhus Vingård till WOW News.

Svenska vinodlare har tröttnat på politikernas beslutsångest när det kommer till frågan om gårdsförsäljningen. Frågan har varit uppe i flera års tid och efter den särskilda utredningen som gjordes har egentligen inget hänt. Från politikerhåll har man heller inte velat säga något om när ett eventuellt beslut ska tas.
Tidigare i år vägrade högsta ansvariga, folkhälsominister Maria Larsson (KD) svara på WOW News frågor om ett kommande beslut.
Och sedan dess har det varit lika tyst i frågan från alla politiker.
Därför har en föreningen Svenska Vinodlare bestämt sig för att börja sälja vin direkt på vingården. Detta gör man för att ordentligt få prövat i EG-domstolen om gårdsförsäljning av vin är förenligt med EUs regler eller inte.
– Reaktionerna från allmänheten förväntas bli positiva och från politikerhåll kanske vi kan få vissa att tänka efter en gång till om de verkligen vill lägga så mycket energi på att stoppa något som kanske inte ens hotar monopolet. Utan motsatt istället stärker det, säger Ronny Persson på Åhus Vingård till WOW News.
Föreningen kommer även att söka EU-pengar till ett pilotprojekt för att undersöka effekterna och konsekvenserna för enskilda odlare av att börja sälja vin från gårdarna. Samtidigt som man gör detta kommer kommersiella vinodlare att hos regeringen ansöka om undantag för att få sälja egenproducerat vin från gården.
– Föreningen var helt enig och ingen producent reserverade sig mot beslutet, avslutar Ronny Persson.
När de svenska vinodlarna ska börja sälja vin är i skrivande stund inte fastställt.

Vi säger bara lycka till!
Mvh
Kraft Öl

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar