tisdag 11 september 2012

Kraft Öl - Nytt på Systembolaget från Sigtuna Brygghus

Sex Pistols, currypizza och 20 badkar öl från Sigtuna Brygghus


1 oktober släpper Sigtuna Brygghus inte mindre än tre nya öl på Bolaget. UNFILTERED LAGER och EAST COAST PALE ALE blir mikrobryggeriets två första öl i ordinarie sortiment. Det tredje ölet, SCOTTISH STRONG ALE, är ett specialsläpp på endast 4 000 liter - ungefär 20 badkar fulla.
Det två mikrobryggarna Mattias Hammenlind och Emil Lindén sköter tankarna och kranarna på Sigtuna Brygghus utanför Stockholm. Mattias skapar oftast alkoholstinna kraftpaket som matchar hans musiksmak medan Emil, i sann EU-anda, brygger moderna varianter av klassiska europeiska öl.
Trots de olika bryggpersonligheterna har dock Mattias och Emil nu förenats i ett gemensamt öl - UNFILTERED LAGER på 4,7 procent. Stilen kan liknas vid en tysk Kellerbier vilket innebär ett ljust ofiltrerat öl med anor från medeltiden. UNFILTERED LAGER är som sig bör naturligt disigt med ett bra bett - även om malten står i fokus.

 – Vår UNFILTERED LAGER är en riktigt frisk durstlöscher som innehåller både viktiga mineraler och nyttiga B-vitaminer, säger bryggmästaren Mattias Hammenlind och Emil Lindén. Förutom att vara en törstsläckare är det även ett grymt matöl. Testa gärna till banan- och currypizza med skivad älgstek eller sublima tyska delikatesser som käsewürst, saurkraut och jägerschnitzel. För lokalpatrioter är enklare svensk husmanskost en höjdare som exempelvis oxjärpar, kåldolmar eller flottig fläskstek.

 De pigga tonerna i det ölet kommer från nya zeeländskt humle i form av Pacific Gem och Palisade i kombination med traditionellt tyskt Perle. Malten är tysk pilsnertyp tillsammans med ljus karamellmalt. UNFILTERED LAGER finns i det ordinarie sortimentet från 1 oktober. Priset är 17,90 och artikelnumret 1487-03 för en flaska på 33 centiliter.

De som hinkat bryggmästaren Mattias Hammenlinds East Coast IPA kommer att känna igen sig i den nyfödda lillebrorsan EAST COAST PALE ALE. Det är ett modernt engelskt sessionsöl bryggt på de urbrittiska humlesorterna East Kent Golding och Fuggles samt en pigg släng av amerikansk Citra. EAST COAST PALE ALE har hela sex olika sorters malt varav en hel del består av karamellmalt. Det passar ypperligt att drickas både i den hemsnickrade gillestugan och på puben. Eller varför inte till njurpaj, Fish & Chips och fettdrypande kyckling med pommes och aioli.
Till detta ”jolly-good-old-chap-pub-öl” lyssnar man, enligt Mattias, självklart på brittisk punk - Never Mind the Bollocks med Sex Pistols. EAST COAST PALE ALE kommer även den till Bolagets ordinarie sortiment 1 oktober till priset av 17,90 kronor för 33 cl. Alkoholhalten är 5 procent och artikelnumret 1498-03.

Emil klär sig i kilt med specialsläppet EQUILIBRIUM SCOTTISH STRONG ALE bryggd på torvrökt malt. Det ger en snygg whiskeyrökt ton i bra balans med karamell- och biscuitmalt. Humlet består av britterna Challenger och Fuggles vars uppgift främst är att ge ölet bitterhet snarare än aromer. Namnet EQUILIBRIUM syftar på ett rejält tilltaget öl som fortfarande är i balans.
 – Jag är jästfetischist som odlar och laborerar med mina egna stammar i smyg, säger Emil Lindén. Till EQUILIBRIUM SCOTTISH STRONG ALE har jag dock använt en skotsk jäststam för smak och autenticitet. Ölet har en stor och fyllig kropp med tydlig restsötma och kan liknas vid en skotsk Barley Wine. Smaken har en touch av rökighet med återhållen humle.

Ölet passar bäst på egen hand framför en kärv torvbrasa eller som dryck till kladdig chokladtårta eller efterrätter med karamell. Priset är 35,10 kronor för en flaska på 33 cl med en alkoholhalt på hela 9,3 procent. Artikelnumret är 11742-03. EQUILIBRIUM SCOTTISH STRONG ALE är ett specialsläpp och kommer endast i 4000 liter

Mvh
Kraft Öl

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar